Aquests dies el President de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, juntament amb l’alcalde de Barcelona Xavier Trias i el Conseller d’Economia i Coneixement Andreu Mas-Colell, estan de visita oficial a l’estat d’Israel. Ens preocupa enormement que des de fonts governamentals s’estigui presentant a Israel com un “model” i un “referent” per a Catalunya. Igualment preocupant és el fet que estiguin utilitzant l’àmbit universitari i de recerca, entre d’altres, com l’eina per intentar forjar una estreta aliança entre Catalunya i Israel.

Davant d’aquests fets volem apuntar cinc consideracions: 

  1. La visita i les paraules d’Artur Mas mostren l’inequívoc posicionament del Govern de Convergència i Unió a favor de l’estat d’Israel i en contra dels drets del poble palestí. Això implica, entre altres coses, recolzar una ocupació militar il·legal i contrària al Dret Internacional.
  2. Aquest enfortiment de les relacions amb Israel va en contra del que la societat civil palestina demana a la comunitat internacional de forma insistent des de 2005: una campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) fins que aquest estat respecti els drets del poble palestí i el Dret Internacional.
  3. La línia adoptada pel Govern de la Generalitat va en contra dels temps que corren en la comunitat internacional. Un exemple recent ho il·lustra clarament: la darrera setmana el govern de Sud-Àfrica (hereu de les lluites contra el règim d’apartheid implantat en aquell país) va anunciar que reduïa al mínim les relacions institucionals amb Israel mentre aquest no respectés els drets del poble palestí. Durant els darrers anys del règim d’apartheid Sud-Africà, certs governs occidentals van destacar pel seu suport a aquest règim racista. No desitgem que el Govern de Catalunya desenvolupi aquest rol de cara al futur (i estem segurs que la ciutadania de Catalunya no ho permetrà).
  4. El Govern de la Generalitat no ha mostrat cap interès en conèixer la realitat palestina durant la visita d’aquests dies. Aquesta invisibilització d’un poble que viu sota un règim d’ocupació militar i d’apartheid és un menyspreu envers el patiment de milions de persones.
  5. Finalment, els acords signats amb Universitats i centres de recerca israelians també van en contra dels temps que corren en aquest àmbit. I és que la Unió Europea ha decidit recentment que no col·laborarà amb els centres de recerca israelians que mantinguin vincles amb centres i institucions situats a les colònies israelianes dels territoris ocupats, a Cisjordània i Jerusalem Est. Aquesta notícia, que ha passat pràcticament desapercebuda als mitjans de comunicació, és d’una enorme transcendència i ha enfurismat al govern de Benjamin Netanyahu. Cal remarcar que totes les universitats israelianes mantenen -ja sigui de forma directa o indirecta- una estreta col·laboració amb l’exèrcit, la indústria armamentista i l’ocupació dels territoris palestins.

Davant d’això, no només alcem la veu en protesta per aquesta visita, sinó que també anunciem que reprenem la campanya estatal de recollida de signatures en favor del boicot acadèmic contra les institucions universitàries israelianes. Una campanya on ja hem recollit més de 500 signatures del món acadèmic de tot l’Estat espanyol i que de ben segur rebrà un fort impuls en les properes setmanes. Aquí podeu signar en cas de no haver-ho fet encara.

A un any de la última campanya militar anomenada “Pilar defensiu”, que del 14 al 21 de Novembre del 2012 va produir més de 139 morts a la Franja de Gaza, segons paraules del secretari General de la ONU [9], volem reiterar la nostra crida a la societat civil per que s’adhereixi a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l’estat d’Israel, llançada al 2005 per més de 170 organitzacions palestines. Mentre hi hagi ocupació, mentre Israel practiqui de manera sistemàtica l’apartheid en contra de la població palestina, demanem als nostres governs el trencament de qualsevol acord amb Israel; ja sigui acadèmic, comercial, cultural o de qualsevol altre mena.

L’ocupació, la colonització i l’apartheid no son el nostre model per a Catalunya.

Us demanem que difongueu aquest comunicat a través de les vostres xarxes socials i amistats.

Signatures:

BDS Catalunya
Junts (Associació Catalana de Jueus i Palestins)
Comissió Universitària Catalana per Palestina (CUNCAP)
Dones en Rebel·lia
IJAN (International Jewish Antizionist Network)
Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP)
Sodepau
Ítaca (Organització Internacionalista dels Països Catalans)
Revolta Global-Esquerra Anticapitalista
BDS País Valencià
Plataforma Aturem la Guerra
Taula Palestina (Mallorca)
ACSUR Catalunya
Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC)
Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Saharauí
Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional)
Rumbo a Gaza
Esquerra Unida i Alternativa-EUiA
Dones x Dones

Barcelona, 11 de novembre de 2013

Text original extret del web de BDS Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s