No més complicitats!

L’Agrupació UVic-UCC Palestina celebrarà el dia 28 de novembre de 2018, a les 12.30h a la Sala Mercè Torrent del Campus Miramarges de la UVic-UCC, una taula rodona per debatre sobre l’extinció dels convenis de col·laboració entre aquesta universitat i dos centres d’educació superior d’Israel, la Universitat de Haifa i el Rambam Health Care Campus. L’acte té lloc el dia anterior al Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí de les Nacions Unides que té lloc el dia 29 de novembre (Nota al peu 1).

La proposta de debat és una iniciativa de l’Agrupació UVic-UCC Palestina, un grup de membres de la comunitat universitària, professorat, personal d’administració i serveis, i estudiants, que promou la solidaritat amb el poble palestí i la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel mentre Israel no permeti el retorn a les més de 7.000.000 de refugiades palestines, apliqui l’apartheid al poble palestí i no desmantelli l’ocupació en territoris palestins.

Hi intervindran:
● Abdulrahman Abunahel, coordinador a la Franja de Gaza del moviment BDS
● Andrea Lubbadeh, infermera basco-palestina
● Joan Coma, patró de la Fundació Universitària Balmes i regidor CUP a l’Ajuntament de Vic
● Alys Samson Estapé, coordinadora d’Europa BDS
● Representant de la direcció universitària (invitat però sense confirmació)

Moderador: Richard Samson, professor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes

El novembre de l’any 2013, el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, va viatjar a Israel el amb una delegació que va acompanyar el viatge oficial del president de la Generalitat de Catalunya en aquell moment, Artur Mas. Els convenis entre la UVic-UCC i dues universitats isarelianes van ser el resultat d’aquell viatge. Montaña els va situar en la ‘línia d’internacionalització de la UVic’ i va apuntar que havien de promoure la mobilitat de professors, investigadors i estudiants entre, a més de cooperar per establir nous graus i màsters interuniversitaris.

La firma d’aquests convenis, però, va tenir una resposta d’indignació des de molts sectors de la UVic-UCC i la societat de Vic i comarca, que va recollir la campanya “Complicitats que maten”. La campanya va presentar un manifest de rebuig a la iniciativa, amb l’adhesió de més de 70 organitzacions i 400 adhesions individuals (Nota al peu 2).

“Complicitats que maten” apuntava en el manifest que les institucions acadèmiques israelianes no són alienes al desenvolupament i manteniment del sistema de control institucionalitzat i fragmentació territorial a què es veu sotmès el poble palestí. En són part necessària i imprescindible. Ara, cinc anys més tard, els dos convenis s’han extingit sense cap resultat digne de menció, la qual cosa sembla confirmar que, a més de ser injusta, la seva firma va ser una iniciativa especulativa sense cap fonament i amb clara intencionalitat política de reforçar vincles amb l’apartheid israelià.

La demanda de la campanya “Complicitats que maten” segueix vigent. Exigeix a la UVic-UCC la renúncia definitiva a la possibilitat de firmar nous acords d’aquest tipus amb universitats israelianes. Tal i com demana la campanya civil internacional per al Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, considera legítima la crida fins que l’Estat d’Israel no compleixi amb la seva obligació de reconèixer el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional per mitjà de la finalització de l’ocupació i la colonització del territoris ocupats l’any 1967 i el desmantellament del Mur; el reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans àrabs palestins d’Israel a una plena igualtat; el respecte, la protecció i la promoció dels drets dels refugiats palestins a retornar a les seves llars i propietats, tal i com ho va estipular la Resolució 194 de les Nacions Unides.

L’Agrupació UVic-UCC Palestina demana
● Que la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya no torni a firmar convenis amb institucions de països que apliquen l’apartheid, com és el cas d’Israel, tal i com diu l’informe publicat d’ESCWA (la Comissió Social i Econòmica d’Àsia Occidental) “Pràctiques d’Israel al Poble Palestí i la Pregunta de l’Apartheid” (Nota al peu 3), on es confirma que Israel sí aplica
un règim d’apartheid sobre el poble palestí.
● Que la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya es declari un espai lluire de racisme, discriminació i apartheid.

Nota al peu 1: http://www.un.org/es/events/palestinianday/
http://www.un.org/es/events/palestinianday/

Nota al peu 2: https://complicitatsquematen.wordpress.com/manifest/

Nota al peu 3: https://www.alqudsandalucia.org/wp-content/uploads/2017/05/Informe-ONU-Apartheid-17.pdf

Agrupació UVic-UCC Palestina i Complicitats que maten