Contra la participació d’Israel al Festival de Música de Cantonigròs

A continuació reproduïm la carta que hem fet arribar a l’organització del Festival de Música de Cantonigròs per mostrar el nostre desacord amb la invitació del grup de l’Estat d’Israel HORA REIM HOLON ISRAEL.

IMG_3504

Benvolguts, benvolgudes,

Ens posem en contacte amb vostès per expressar-los el nostre desacord amb la invitació de grups israelians al Festival de Cantonigròs.

Des de fa dècades, Israel sotmet el poble palestí a una brutal ocupació que ha estat qualificada d’il·legal per part de tota la comunitat internacional. L’Estat d’Israel exerceix aquesta ocupació de forma extremadament violenta, així ho demostra l’últim atac a la Franja de Gaza ara fa un any matant 2.251 palestins, destruint barris sencers i provocant una greu crisi humanitària.

Amb l’ús de la força, l’Estat israelià manté l’ocupació il·legal a Cisjordània, Gaza, Jerusalem Est i els Alts del Golan; impedeix el dret al retorn de sis milions de refugiats i discrimina un milió i mig de persones palestines que tenen ciutadania israeliana a les que sotmet a un règim descrit com un apartheid per les Nacions Unides.

Davant la passivitat de la comunitat internacional, la societat palestina ha llançat les campanyes de Boicot, Desinversions i sancions contra l’Estat d’Israel (BDS) i la Campanya Palestina de Boicot Acadèmic i Cultural (PACBI), de la qual en forma part la campanya Complicitats que maten, contra els acords entre la Universitat de Vic i universitats israelianes. Totes aquestes iniciatives són pacifiques, no violentes, legítimes, i estan demostrant la seva eficàcia en la lluita contra l’ocupació.

Aquestes campanyes es refereixen a la necessitat de boicotejar l’estratègia israeliana d’utilitzar la cultura i els espectacles com a mitjans per fer invisible l’ocupació del poble palestí i normalitzar una situació aberrant des del punt de vista jurídic i humà.

El Govern israelià destina grans quantitats de diners per enviar a tot el món els seus representants culturals i també per contractar actuacions d’artistes estrangers a Israel. L’objectiu és consolidar una imatge de “país normal”, de democràcia, obviant la cruel submissió del poble palestí.

Personalitats d’arreu del món dedicades a l’art i la cultura han pres consciència de l’estratègia i han manifestat públicament la seva negativa a actuar a Israel. Entre els més coneguts figuren Elvis Costello, Emma Thompson, Roger Waters, Eduardo Galeano, Santana, Pixies, Mike Leigh, Ken Loach, Snoop Dogg, Damon Albarn, Klaxons, Jean-Luc Godard, i recentment la cantant del grup Ojos de Brujo, Marina.

La crida urgeix al boicot contra Israel fins que aquest assumeixi les seves obligacions d’acord amb el dret internacional per:

  1. Finalitzar la seva ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destruir el Mur;
  2. Reconèixer els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat; i
  3. Respectar, protegir i promoure el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

 

Hem cregut convenient fer-los arribar aquesta informació amb l’esperança de que la tinguin en compte per a noves edicions del Festival de Cantonigròs.

Moltes gràcies,

Complicitats que maten

https://complicitatsquematen.wordpress.com/