La Secretaria d’Universitats no permetrà la col·laboració amb l’ocupació israeliana de Palestina

En el marc de la campanya del BDS Acadèmic, diverses entitats i membres del moviment No Més Complicitat Amb Israel es van runir ahir, dimarts, amb el Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà. En la trobada, que ha durat unes dues hores, els membres de la campanya han exposat les demandes del BDS Acadèmic, que compta, actualment, amb el suport de més de 350 professors i investigadors catalans, així com un ampli ventall de sindicats d’estudiants i treballadors universitaris.

Durant la reunió, el Secretari d’Universitats i Recerca ha entregat una còpia dels acords signats amb quatre  universitats israelianes durant el viatge del President Mas a Israel. Al mateix temps, Castellà ha assegurat que cap dels acords inclou la col·laboració amb Centres de Recerca i Universitats situades en territoris  ocupats, així com ha negat que estiguessin vinculats amb la recerca directa en l’àmbit militar i de seguretat. En aquest sentit, el secretari ha demanat als membres de la campanya que, en cas de detectar-se, li facin arribar aquelles col·laboracions que impliquin Centres de Recerca i Universitats que estiguin situades en territoris ocupats o vinculades a temes de seguretat i/o militars.

Així mateix, Castellà s’ha compromès a facilitar una reunió entre l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la campanya BDS Acadèmic per Palestina.

Malgrat aquests punts de confluència, Antoni Castellà també ha mostrat la seva negativa a redactar un document que recomani, al sistema universitari català, la no col·laboració amb institucions situades en territori ocupat, tal i com ha fet la Unió Europea amb el programa Horitzó 2020, o països com a Alemanya. Tot i mostrar-se en contra d’aquest tipus d’acords, el Secretari d’Universitats no considera necessari fer-ho explícit ja que, segons ell, és evident que aquestes col·laboracions no s’han de dur a terme. No obstant, des de la campanya considerem que, més enllà de la bona voluntat, cal fer explícit el rebuig a la col·laboració amb l’apartheid que pateix la població palestina.

Recordem que la Unió Europea va imposar a Israel, per primera vegada, una clàusula que assegurava que els diners d’aquests projectes no podien arribar o ser utilitzats per universitats i centres de recerca situats a territoris ocupats. Això implica, evidentment, que aquests no poden participar a projectes d’investigació finançats per la Unió Europea. Tot i la forta oposició d’Israel aquesta mesura va ser aprovada.

D’altra banda, a nivell local, el BDS Acadèmic ja ha donat els seus primers fruïts. La campanya Complicitats que maten, de la Universitat de Vic, ha aconseguit, després d’una reunió amb el rector de la universitat, una còpia dels acords signats entre la UVic i universitats israelianes, la possibilitat de fer una declaració institucional contra l’ocupació de Palestina i l’opció d’organitzar, conjuntament, unes jornades de debat entorn el BDS.

La campanya “BDS Acadèmic per Palestina” ha reunit el suport públic de 350 professors i professores catalans, entre els quals hi ha més de 50 Catedràtics i figures com Josep Fontana, Arcadi Oliveres, Miren Etxezerreta o Joan Subirats. Així com de centenars de membres del PAS i estudiants. Igualment, el principals sindicats d’estudiants (SEPC, AEP etc.), així com altres sindicats de treballadors (seccions universitàries de CCOO, CGT, COS, IAC, etc.) s’han adherit també al manifest i a la campanya internacional pel Boicot, Desinversions i Sancions a Israel.

secreuniversitatssecreuniversitats2

Les universitats que tenen acord amb Catalunya

La Generalitat de Catalunya va signar al passat novembre convenis amb quatre universitats, a part del Consell per l’Educació Superior del govern d’Israel. Un informe del 2009 de l’Alternative Information Center (AIC) detalla “la complicitat de les institucions acadèmiques israelianes en l’ocupació de territoris palestins” i inclou informacions sobre aquestes quatre universitats.

Weizmann Institute of Science

L’acord inclou l’intercanvi d’estudiants de doctorat i postdocs, l’accés dels investigadors israelians a les infraestructures científiques catalanes i la celebració de seminaris temàtics a Catalunya i Israel. Per altra banda, AIC denuncia que Michael Federman, és alhora president del Consell de Direcció de l’empresa Elbit Systems, de tecnologia militar, i del Consell de Direcció de l’institut.

Tel-Aviv University

La Generalitat va acordar amb la universitat de Tel-Aviv la realització de reunions de preparació de consorcis i projectes europeus per al programa Horitzó2020 entre grups catalans i israelians, a més de la celebració de seminaris temàtics, un programa d’ajuts a estudiants de doctorat catalans per cursar formació específica en emprenedoria a programes internacionals de la universitat israeliana i un programa d’intercanvi de visites d’estudiants de doctorat i postdocs. Tot i això AIC denunciava el 2009, entre altres, que la universitat de Tel-Aviv havia portat endavant 55 projectes de recerca amb l’exèrcit d’Israel i havia celebrat congressos sobre desenvolupant d’armament.

Technion – Israel Institute of Technology

El conveni amb Technion, l’Institut de Tecnologia d’Israel, inclou els mateixos acords que Weizmann i Tel-Aviv. L’informe d’AIT explica que Technion comptava el 2009 amb recerca finançada per Elbit Systems –al president de la qual va concedir un honoris causa– per valor de mig milió de dòlars, que la universitat té convenis de cooperació en seguretat nacional amb projectes com els de vehicles no tripulats, “que ajuden l’exèrcit d’Israel en la destrucció de cases palestines”, diu el text. La universitat, a més, forma enginyers específicament per treballar en la indústria armamentística.

Hebrew University of Jerusalem

L’acord amb la Hebrew University of Jerusalem (HUJI) també és complet com el de Technion. Segons l’informe d’AIT, la HUJI compta amb un alt càrrec d’Elbit Systems al seu consell de govern, i a més compta amb diversos protocols per donar suport a estudiants que siguin reservistes de l’exèrcit o hagin participat en diverses operacions militars en l’ocupació de Palestina. A més, la formació militar, com l’escola d’oficials, es troba sota la tutela acadèmica de l’HUJI.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Complicitats que maten i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.