‘Complicitats que maten’ participa en una trobada al Parlament de Catalunya

Aquesta setmana i en motiu de la Nakba palestina -el dia en que es commemora l’inici de l’expulsió de més de 800.000 palestins de les seves terres, l’any 1948-, Haneen Zoabi, diputada palestina a la Knesset (parlament israelià), ha estat a Barcelona participant en diverses activitats que han estat organitzades per la coalició ‘No més complicitat amb Israel’, formada per persones i col·lectius, entre els que s’hi troba ‘Complicitats que maten’.

P1020568P1020550

Avui, Zoabi, acompanyada per membres de ‘No més complicitats amb Israel’, ha participat en la Comissió d’Acció Exterior del Parlament de Catalunya, on l’han rebut membres d’ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. La diputada palestina ha volgut aprofitar l’ocasió per explicar als parlamentaris la situació que viu actualment el poble palestí, la qual ha qualificat d’autèntic Apartheid. Zoabi, en un discurs molt emotiu i ple de passió, ha descrit Israel com “un estat racista en el qual hi ha una cinquantena de lleis que discriminen els palestins” i on des de l’any 1948 “es viu una neteja ètnica”.

Com a diputada al Knesset, Zoabi ha explicat que es sent com una convidada de pedra, a la qual han escollit per fer una neteja d’imatge, però a la que no deixen participar: “m’utilitzen per demostrar que hi ha una democràcia, però no és real”. També ha descrit la situació del seu poble inclús per sota dels ciutadans de segona categoria, ja que els treuen el que és seu per donar-ho als altres. Als diputats catalans, Zoabi els ha demanat que la Nakba surti als llibres de text, “perquè és la història de Palestina, però també la de Catalunya”, i els ha advertit que no són neutrals, perquè mentre mantinguin relacions amb Israel, seran còmplices del que allà està passant.

Els diputats catalans, per la seva banda, s’han compromès a treballar conjuntament amb la coalició ‘No més complicitat amb Israel’, la qual aglutina diversos moviments de solidaritat amb Palestina. Ferran Pedret, del PSC, ha mostrat la voluntat del seu partit per viatjar a Palestina i veure i entendre què és l’ocupació. ERC, per la seva banda, a través de la diputada Marta Vilalta, ha assegurat que seguiran treballant amb la coalició No més complicitat amb Israel per tal de canviar algunes polítiques del govern, amb les quals no estan d’acord. Sara Vilà, d’ICV-EUiA ha expressat el compromís del seu grup amb la lluita Palestina, igual que David Fernàndez, de la CUP, el qual ha demanat als parlamentaris que el seu compromís vagi més enllà de les paraules.

Ibrahim Beisami, president de la Comunitat Palestina de Catalunya, ha agraït als parlamentaris la seva assistència i els ha recordat que “probablement, el BDS és la única estratègia que pot fer mal a Israel per tal que canvi les seves polítiques”. Per la seva part, Felipe Dazza, un dels impulsors dels informes de Negocis Ocults, ha recordat que en la situació política actual “Israel no és un referent per Catalunya. Podem mirar cap a altres tipus de model com, per exemple, el d’Escòcia” posant èmfasi en que “Israel s’ha convertit en una gran empresa de seguretat gràcies a testejar les seves armes sobre població palestina”.

D’altra banda, Laura Arau, representant de la iniciativa ‘Complicitats que maten’ ha explicat els motius de l’acció emmarcada dins del BDS acadèmic que va tenir lloc ahir a Barcelona i ha explicat els motius que van portar a iniciar la campanya a Vic així com, també, el moment en el que es troba i la decisió de seguir endavant “fins que es trenquin els acords firmats entre l’UVic i universitats israelianes”. Amb tot, la coalició ‘No més complicitat amb Israel’ va demanar transparència i que, en relació a aquest tema, s’impulsi un debat obert.

P1020573

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.