60 persones es tanquen a la Secretaria d’Universitats i Recerca per denunciar la complicitat de les universitats catalanes amb l’apartheid que viu Palestina

Avui, 15 de Maig, dia de la commemoració de la Nakba palestina, membres de la comunitat universitària i del moviment No més complicitat amb Israel ocupen el vestíbul de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat, per denunciar la política de col·laboració del Govern català amb les institucions i empreses israelianes que participen en l’ocupació i el sistema d’apartheid sobre el poble palestí. 40 persones han donat suport a l’acció des del carrer.

P1020527P1020538

La campanya “BDS Acadèmic per Palestina”, englobada dins del moviment No més complicitat amb Israel, ha reunit el suport públic de 350 professors i professores, entre els quals hi ha 50 Catedràtics i figures com Josep Fontana, Arcadi Oliveres, Miren Etxezerreta o Joan Subirats. Així mateix, centenars de membres del PAS, estudiants i el principals sindicats d’estudiants (SEPC, AEP etc.) i de treballadors i treballadores (CGT, COS, IAC, etc.) s’han adherit al manifest i a la campanya internacional pel Boicot, Desinversions i Sancions a Israel.

La campanya, d’àmbit estatal, ha aconseguit un especial ressó a Catalunya, on s’han  recollit  pràcticament la meitat de les 1610 firmes aconseguides. Aquest fet és especialment significatiu, donada la clara aposta del govern de la Generalitat per fer de l’estat d’Israel un soci prioritari, amb un especial èmfasi en els vincles universitaris.

L’ocupació és el resultat de la manca de voluntat, fins a dia d’avui, de la Secretaria d’Universitats i Recerca de facilitar una reunió amb algun dels seus responsables per escoltar les demandes i les adhesions recollides en el marc de la campanya “BDS per Palestina”.  Finalment, membres de la campanya han estat rebuts per la cap de Gabinet, el subdirector de coordinació i la cap de comunicació de la Secretaria d’Universitats i Recerca.

Durant la trobada s’ha explicat als responsables d’Universitats i Recerca el context de la campanya, les demandes i la importància de la data d’avui, dia de commemoració de la Nakba palestina (inici de l’expulsió dels 800.000 refugiats palestins l’any 1948). Així mateix, s’ha fet especial èmfasis en com la intensificació de les relacions amb Israel, per part del Govern català, contribueix i perpetua l’ocupació i la violació sistemàtica dels drets humans de la població palestina.

Fruït d’aquesta reunió s’han aconseguit els següents compromisos:

  • Data i hora per a una reunió amb Antoni Castellà, secretari d’universitats i recerca.
  • Transparència amb els acords signats amb centres de recerca i institucions israelianes.
  • Analitzar i estudiar la possibilitat d’incloure una clàusula que asseguri que la cooperació i els diners públics no arriben a centres d’investigació o institucions que col·laborin amb l’ocupació israeliana, o que estiguin dins de territoris ocupats, tal i com fa la Unió Europea.

Les universitats s’han convertit en l’instrument principal del Govern de Convergència i Unió per tirar endavant la seva aliança amb l’estat d’Israel, a qui mostra com a un referent. No obstant, amplis sectors de la societat catalana i de la comunitat acadèmica entenen que avui en dia, signar acords i donar suport a les institucions israelianes, equival a ser còmplices de l’Apartheid sota el qual viuen milions de palestins i palestines.

Per tot això, el moviment No més complicitat amb Israel, manté les seves tres demandes i les segueix traslladant als partits polítics i a la ciutadania:

1. Transparència: demanem que es facin públics tots els acords signats amb empreses i institucions Israelianes sota la tutela d’administracions públiques, com la Generalitat.

2. Preguntem a la Generalitat si pot assegurar que cap d’aquests acords impliquen a empreses i institucions israelianes que tenen un paper en la indústria militar, de defensa o seguretat i en la il·legal ocupació i colonització de terres palestines. Això contravindria les noves directrius adoptades per la Unió Europea al juliol del 2013.

3. Demanem que, tal i com ha demanat la societat civil palestina través de la campanya BDS, no s’estableixin acords de col·laboració amb les institucions acadèmiques israelianes mentre l’estat d’Israel no respecti la legalitat internacional i les declaracions de Nacions Unides.

Campanya No més Complicitat amb Israel
http://nomescomplicitat.cat/

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.