UVic, una marca tacada

Aquesta tarda la campanya Complicitats Que Maten ha estat present en la presentació del llibre “El poder de la marca“, escrit per Jordi Montaña, rector de la UVic, i Isa Moll.

Una vegada començat l’acte, membres de la campanya han alçat pancartes on es podien llegir frases com “Els acords amb institucions israelianes taquen la marca UVic” i veure fotografies de Palestina sota l’ocupació israeliana acompanyades de la pregunta “Aquesta és la vostra marca?”.

Al final de l’acte ha arribat el torn de les preguntes. Un membre de la campanya Complicitats que Maten ha demanat a Montaña si creia que els acords de la UVic tacaven la seva marca, ja que havien estat fent referència a que “les marques han de tenir clara la seva responsabilitat social perquè la gent cada vegada és més exigent en això”. Aquesta intervenció ha generat un debat entre el rector de la UVic i el membre de la campanya que ha acabat acordant una reunió per parlar-ne en profunditat.

A la sortida de l’acte, membres de la campanya han repartit octavetes a totes les persones assistents a l’acte.

La UVic és una marca tacada pels acords establerts amb la Universitat de Haifa i la Factultat de Medicina de l’Institut Technion d’Israel

L’any 2005 més de 150 organitzacions civils palestines van fer una crida a la societat civil internacional per boicotejar l’Estat d’Israel i les seves institucions fins que aquest:

  • Finalitzi l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur;
  • Reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat; i
  • Respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

El boicot és una estratègia de lluita no violenta. No busca la destrucció de l’estat d’Israel. L’aïllament de la Sud-àfrica de l’Apartheid no significà la destrucció de Sud-àfrica, sinó la fi de l’Apartheid. Es busca l’estricte compliment de la legalitat internacional, i el respecte pels drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble palestí a partir d’una estratègia no violenta.

Malgrat aquesta la crida, l’equip de govern de la Universitat de Vic ha tacat la marca UVic establint convenis de col·laboració amb la Universitat de Haifa i la Facultat de Medicina de l’Insitut Tecnològic Technion. Ambdues institucions són còmplices de l’opressió a la que es veu sotmès el poble palestí:

  • Durant l’Operació Plom Fos (Desembre 2008-Gener 2009), en la que l’exèrcit d’Israel va matar a més de 1300 palestins, ambdós centres van becar estudiants perquè servissin a l’exèrcit.
  • La Universitat de Haifa publicava anuncis mostrant el seu suport a l’operació argumentant que “la universitat no pot ser una torre de marfil desvinculada del context polític…”
  • Discriminació política: el 25% dels estudiants de la Universitat de Haifa són d’origen palestí. Tanmateix, representen el 80% dels estudiants cridats a la comissió de disciplina.
  • Technion ha participat en la militarització de  l’excavadora “IDF Caterpillar D9”. Aquesta excavadora és utilitzada per demolir cases palestines. Des de l’any 1967 s’han destruït prop de 25.000 llars ocasionant el desplaçament de més de 160.000 palestins.
  • Technion ofereix formació específica d’enginyers per treballar a ELBIT SYSTEMS i RAFAEL ADVANCED DEFENSE SYSTEMS, dues de les principals empreses armamentístiques d’Israel.
  • Technion ha obert un centre pel desenvolupament de tecnologia electroòptica conjuntament amb Elbit Systems. L’any 2009 concedí el títol de Doctor Honorari al President i Director Executiu d’Elbitq Systems, Yosef Ackerman.
  • Rafael i Elbit Systems es promocionen a l’exterior tot argumentant que els seus productes han estat “testats en combat”. Quin interès poden tenir aquestes dues companyies i l’Institut Technion en acabar amb el conflicte i l’Ocupació dels Territoris Palestins?

Pactar amb aquestes institucions resta poder a la marca UVic, fent-la còmplice d’un sistema universitari que possibilita l’opressió i desplaçament de tot un poble, el poble palestí.

Una bona marca no pot establir COMPLICITATS QUE MATEN!

No amb la nostra universitat!

IMG_20140217_182002 IMG_20140217_182040 IMG_20140217_182159 IMG_20140217_183302

Anuncis

Quant a complicitatsmaten

Campanya contra els convenis de col·laboració entre la UVic i universitats d'Israel.
Anotació | Aquesta entrada s'ha publicat en Complicitats que maten i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.