Avui s’ha presentat la campanya “Complicitats que maten” a Vic

Aquesta tarda han presentat, a l’Espai ETC de Vic, la campanya “Complicitats que maten” contra els convenis de col·laboració entre la UVic i universitats israelianes. L’acte ha servit per presentar el manifest on s’exposen els motius per boicotejar aquests acords fets públics la setmana passada. Hi han intervingut Meritxell Verdaguer, representant de la campanya; Sami Abdul-Jawad, metge palestí resident a Vic; Steve Cedar, activista polític i jueu; i Pau Muñoz, membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a la Universitat de Vic.

presentació campanya complicitats que matenLes intervencions han començat amb una exposició sobre quina serà la campanya. “Es tracta d’una campanya informativa que no es planteja com un atac a la UVic ni al seu govern, sinó com una demanda perquè la UVic trenqui els acords universitats d’Israel, que  no són alienes al sistema de control institucionalitzat i fragmentació territorial a la que es veu sotmès el poble palestí”, ha comentat Verdaguer. El sistema universitari i els instituts de recerca israelians estan profundament implicats en la recerca militar i els projectes de desenvolupament armamentístic.

Per la seva banda, el metge palestí Sami Abdul-Jawad ha volgut posar èmfasi a la campanya Boicot, desinversions i sancions (BDS), a la que també es suma “Complicitats que maten”, i ha insistit en que “no es tracta d’una campanya violenta”. Steve Cedar, activista polític i jueu, ha enumerat personalitats jueves que s’oposen a la repressió israeliana als territoris palestins i ha desvinculat absolutament aquest tipus de campanya amb l’antisemitisme, igual que ha condemnat les polítiques d’ocupació i apartheid d’Israel als territoris palestins. Les intervencions les ha tancat Pau Muñoz, del SEPC-UVic, amb la lectura d’un comunica que ha anunciat la seva adhesió al manifest.

La campanya s’ha fet pública amb més d’un centenar d’adhesions entre les quals destaquen les d’estudiants de la UVic, les d’organitzacions i persones de la comarca d’Osona com l’Associació Casal Claret, Antoni Iborra i Isa Basset; i altres adhesions com les d’Arcadi Oliveres, Julià de Jòdar, Txarango i Cesk Freixas. Des d’avui, les adhesions es poden fer al blog de la campanya, on també s’hi pot trobar informació sobre els convenis esmentats.

La campanya continua ara amb un cicle d’exposicions fotogràfiques sobre Palestina, a Vic. “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”, una exposición de la fotògrafa Patricia Bobillo es pot veure des d’avui i fins el dia 2 de desembre a l’Espai ETC. La mostra compta també amb l’exposició “Viatge al dia a dia d’un conflicte”, que es pot visitar a la taverna La Nyàmera i “Itinerari palestí”, que es troba al Cafè de l’Orfeó. Pels propers mesos hi ha previstes xerrades, projeccions de documentals i més exposicions.

complicitatsquematen02P1020366P1020359P1020367

Anuncis

Quant a complicitatsmaten

Campanya contra els convenis de col·laboració entre la UVic i universitats d'Israel.
Anotació | Aquesta entrada s'ha publicat en Complicitats que maten i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.