No amb la nostra universitat

La Universitat de Vic (UVic) vol oferir el grau de Medicina. Es pretén que aquest tingui un marcat caràcter internacionalitzador i això s’aconseguiria a partir de convenis de col·laboració amb universitats de l’Estat d’Israel. Aquesta setmana, el seu rector, el Sr. Jordi Montaña, i el director de l’Escola Politècnica Superior, el Sr. Jordi Villà-Freixa, es troben de viatge a Israel. Formen part de la comitiva que acompanya al President Mas. Convergència i Unió, i importants sectors d’Esquerra Republicana, sempre han volgut estrènyer llaços amb Israel. Aprofiten “el procés” per fer-ho amb menys oposició. Aquest dimarts la UVic ha anunciat que havia signat acords de col·laboració amb dues institucions públiques d’Israel: el Rambam Health Care Campus i la Universitat de Haifa. L’argument és que les universitats israelianes tenen un nivell de tecnologia i excel·lència importantíssim. Tanmateix, Israel i les seves universitats es caracteritzen per altres fets que disten de l’excel·lència.

L’establiment de l’Estat d’Israel l’any 1948 va significar l’expulsió de més del 70% de la població indígena. 700.000 palestins i palestines esdevingueren refugiats. Així ho documenten dos historiadors israelians ben oposats: el sionista Benny Morris i l’antisionista Ilan Pappé. A partir de la Guerra de 1967 començà l’ocupació militar i civil de Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est i els Alt del Golan. 300.000 palestins foren desplaçats. Avui, els refugiats palestins sumen més de cinc milions. Israel continua negant-los el seu dret al retorn, incomplint la Resolució 194 de l’Assemblea General de les Nacions Unides i la 237 del seu Consell de Seguretat. A Cisjordània i Jerusalem Est, Israel ha establert més de 230 assentaments, amb prop de 600.000 colons, impossibilitant la viabilitat d’un Estat palestí. Per altra banda, als Alts del Golan hi resideixen més de 20.000 colons en 32 assentaments. Tots aquests assentaments són il·legals segons el Dret Internacional. Des de 2005 Israel manté bloquejada la Franja de Gaza: la situació és d’extrema crisi humanitària.

La Universitat de Haifa, com la resta d’universitats de l’Estat d’Israel, és part necessària pel desenvolupament i manteniment d’aquest sistema de control institucionalitzat i fragmentació territorial a la que el poble palestí es veu sotmès. Tal i com passava a la Sud-àfrica de l’Apartheid, l’acadèmia israeliana no és un espai innocent on hi regni la llibertat acadèmica i les idees progressistes. Per llei, soldats, ex-soldats i estudiants reservistes reben un tracte preferencial en totes les universitats. Mai cap d’elles s’hi ha oposat. Tot i ser el 20% de la població, la minoria àrab d’Israel només representa el 9,5 % dels alumnes de grau, el 4,8% dels de màster, un 3,2 % dels de doctorat i l’1% del personal acadèmic. La separació que alguns pretenen establir entre les polítiques de l’Estat d’Israel i les seves universitats no s’aguanta per enlloc. Ben el contrari: les universitats col·laboraren activament a desenvolupar el coneixement necessari per materialitzar les polítiques que perpetuen l’ocupació dels Territoris Palestins.

La Universitat de Haifa té el percentatge d’alumnes àrabs més elevat d’Israel: al voltant del 20%. Tanmateix, representen el 80% dels estudiants cridats a la comissió de disciplina per motius “polítics”. Un exemple n’és la protesta contra els comentaris racistes del professor de Geoestratègia Arnon Sofer, conegut per afirmar que si Israel volia sobreviure havien de matar, matar, i matar. La discriminació dels estudiant àrabs es materialitza de variades maneres. A l’hora d’assignar les places de la seva residència, la Universitat dóna preferència als estudiants que han servit a l’exèrcit i ofereix beques exclusives per a soldats (en memòria dels soldats caiguts). Els vincles amb l’exèrcit també inclouen el patrocini d’un programa acadèmic per formar oficials dels serveis d’intel·ligència: estudis que s’imparteixen en una base militar dins el campus universitari. Durant els bombardejos sobre Gaza a finals de 2008 i principis de 2009 -on 1.300 palestins, un terç dels quals eren menors, van perdre la vida- Haifa va becar estudiants per tal que s’allistessin com a reservistes i servissin a l’exèrcit.

Es podria allargar la llista parlant d’altres universitats, com la de Tel Aviv, amb qui la Generalitat també hi ha firmat acords i, per exemple, investiga electroòptica de míssils i ho fa finançada per Elbit Systems, una de les principals empreses fabricants de materials electrònics de defensa a Israel. Els vincles entre el sistema universitari, la indústria armamentística i l’exèrcit d’Israel no caben en un sol article d’opinió i, malgrat no ser una llista exhaustiva, hauria de ser suficient com perquè els responsables de la UVic – President de la Fundació Universitària Balmes i Alcalde de Vic, el Sr. Josep Maria Vila d’Abadal, i el Rector – reconsiderin els convenis establerts amb el sistema universitari israelià mentre aquest segueixi col·laborant activament amb l’ocupació dels Territoris Palestins.

La crida a aïllar el sistema universitari israelià no busca la destrucció de l’estat d’Israel. L’aïllament de la Sud-àfrica de l’Apartheid no significà la destrucció de Sud-àfrica, sinó la fi de l’Apartheid. Es busca l’estricte compliment de la legalitat internacional, i el respecte pels drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble palestí. Com es pot aprofitar un procés d’independència com el que viu el nostre poble per enfortir llaços amb un Estat que n’oprimeix tan brutalment a un altre? On queda l’ètica de la nostra universitat després d’aquests acords?

Joan Coma i Roura

Anuncis

Quant a complicitatsmaten

Campanya contra els convenis de col·laboració entre la UVic i universitats d'Israel.
Anotació | Aquesta entrada s'ha publicat en Complicitats que maten i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s